28 listopada 2010

Ciasto bananowe z bakaliami


Banany są wdzięcznym składnikiem, jeśli chodzi o wypieki - dobrze zlepiają wszystko w całość. Jednak są też dosyć ciężkie, więc najlepiej dodawać do ciast więcej proszku do pieczenia. Zdecydowanie lepiej również, żeby ciasto było niskie, inaczej będzie zbyt gliniaste. 

Moje ciasto powstało spontanicznie. Wstałam rano, spojrzałam na dość dojrzałe banany i pomyślałam, że najlepiej wykorzystać je przy cieście. Ponadto udało mi się ostatnio kupić w markecie syrop z agawy i chciałam go wypróbować.

Składniki (na formę 20x20 cm) :
  • 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny (opcja)
  • 1/4 szkl. mleka roślinnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szkl. syropu z agawy lub syropu klonowego*
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ok. 1,5 banana (180 g bez skórki)
  • garść rodzynek
  • kilka suszonych moreli drobno pokrojonych
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni
* jeśli nie macie syropu z agawy czy klonowego, możecie dodać cukier (ok. 1/3 szkl.) lecz musicie dodać trochę więcej któregoś płynnego składnika. 

Włączamy piekarnik na 190° C. Formę na ciasto smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon oraz suszoną skórkę cytryny. W małej misce mieszamy mleko, oliwę, syrop, sok z cytryny, ocet. W osobnym naczyniu rozgnieść banany. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Na końcu dodać banany,  suszone owoce i pestki słonecznika. Ciasto wylać do formy i posypać pestkami dyni. Piec 20 min.


10 komentarzy:

  1. wow, dostałaś u nas syrop z agawy?Szacun, który to market taki do przodu? ;-) Jak jestem w Niemczech to kupuję taki eko w drogerii DM, mają bardzo fajny asortyment eko produktów w rozsądnych cenach.

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ta dyniowa posypka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałem niedawno syrop w Carrefourze. Cena 22-kilku złotych odrzuciła mnie na porządną odległość ;). Dobrze, że jest syrop z klonu, nawet bio. O wiele tańszy.

    OdpowiedzUsuń
  4. frapuje mnie zawsze w tych przepisach dodatek octu - bardzo was proszę, niech mi ktoś wytłumaczy, po co on jest i jakie spełnia zadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Karobi, ocet wspomaga działanie proszku do pieczenia. Używa go się szczególnie do biszkoptów.

    OdpowiedzUsuń
  6. czyli z octem lepiej rośnie? dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rośnie fantastycznie. Syrop z agawy, to naprawdę dobry pomysł na słodzenie. Dzięki. Ciacho wyszło przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Godzinę temu wyjęłam z piekarnika i już zniknęło:) Bardzo fajny przepis, dzięki! Chociaż następnym razem chyba dodam więcej syropu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis i świetne zdjęcia. Jednak pamiętaj, aby zawsze używać w swoich przepisach dojrzałych bananów. Nie bądź obojętna na swojego niedojrzałego banana. Co nieco o dojrzewaniu bananów u mnie na stronce: dobretempo.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...