27 marca 2010

Sałatka z marchwi


Ostatnio miałam ochotę na gotowaną marchew, ale solo. O dziwo sama marchewka z dobrym dressingiem może smakować rewelacyjnie. Jak to się mówi, sukces tkwi w prostocie. Przy okazji polecam olej z ryżu - jest bardzo smaczny.

Składniki:
  • 500 g marchewki
  • 80 ml oleju z ryżu (lub innego)
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Marchew umyć, oskrobać, pokroić na kawałki i ugotować al dente. W miseczce zmieszać ze sobą olej, ocet, paprykę, zgnieciony czosnek, sól i pieprz. Ugotowaną marchew polać sosem i posypać pokrojoną natką pietruszki.

A.

5 komentarzy:

  1. lubię ten idealnie pomarańczowy kolor
    i smak. słodki i delikatny

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie pyszne! Uwielbiam marchewkę! Zrobię dzisiaj na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. do takiej marchewki (zwłaszcza młodej i słodkiej karotki) idealnie pasuje też kolendra - oj, kiedy to w końcu będą świeże warzywa? :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobra ta sałatka, wypróbowałam i polecam. A oto ona: http://mojogrodek.blogspot.com/2010/04/moje-gotowanie-wasze-przepisy_14.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne danie w swojej prostocie! Mniam manim

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...