Uwielbiamy czerwone papryki, szczególnie gdy są ostre. Ta zupa powstała w ich hołdzie ;)
Składniki :
- 2 średnie papryki
- 2 papryczki czereśniowe (ew. papryczka chilli)
- 1 mała cebula pokrojona w talarki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 600 ml bulionu warzywnego
- 50 ml śmietany wegańskiej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól
- bazylia
Oczyszczamy papryki z nasion i kroimy w kostkę. Wkładamy je z czosnkiem oraz cebulą do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat. Gotujmy ok. 20 min aż papryka będzie miękka. Odcedzamy 3/4 warzyw i przecieramy je przez sito lub miksujemy. Powstałe purée przekładamy z powrotem do garnka i wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę, oliwę z oliwek, cukier i przyprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy bazylię.
Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńrobię podobną, ale z mlekiem kokosowym zamiast śmietanki. sprobujcie tej wersji, bo mega pyszna!
OdpowiedzUsuń