7 lutego 2010

Zupa paprykowa


Uwielbiamy czerwone papryki, szczególnie gdy są ostre. Ta zupa powstała w ich hołdzie ;)

Składniki :
  • 2 średnie papryki
  • 2 papryczki czereśniowe (ew. papryczka chilli) 
  • 1 mała cebula pokrojona w talarki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietany wegańskiej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sól
  • bazylia
Wykonanie :

Oczyszczamy papryki z nasion i kroimy w kostkę. Wkładamy je z czosnkiem oraz cebulą do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat. Gotujmy ok. 20 min aż papryka będzie miękka. Odcedzamy 3/4 warzyw i przecieramy je przez sito lub miksujemy. Powstałe purée przekładamy z powrotem do garnka i wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę, oliwę z oliwek, cukier i przyprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy bazylię.

2 komentarze:

  1. robię podobną, ale z mlekiem kokosowym zamiast śmietanki. sprobujcie tej wersji, bo mega pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...