28 lutego 2013

Podsmażana czerwona kapusta z tofu i orzechami włoskimi


Danie wrzuciłam do przystawek, chociaż jest bardzo sycące. Ja takie potrawy lubię brać do pracy na lunch, nieźle zapychają. A propos jedzenia w pracy. Ostatnio na drugie śniadanie wzięłam sobie ciecierzycę z warzywami, moja koleżanka zapytała się, co jem. Na odpowiedź, że ciecierzycę, usłyszałam: "nie wiem, co to". Mogę tylko współczuć koleżance. 

Podsmażana czerwona kapusta z tofu i orzechami włoskimi
(na podst. Kuchnia wegetariańska Jenny Stacey)

500-600 g poszatkowanej kapusty czerwonej
250-270 g tofu naturalnego, pokrojonego w kostkę
5 łyżek oleju*
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
100 g orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytyny
2 łyżki sezamu niełuskanego
sól, pieprz

Olej rozgrzać w dużym, szerokim garnku lub rondlu, podsmażyć cebulę przez ok. 2 min. Wrzucić tofu oraz czosnek, smażyć ok. 3 min mieszając. Wrzucić kapustę i orzechy, dodać sok z cytryny. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 min; jeśli chcemy, żeby kapusta była bardziej miękka niż chrupiąca, należy smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sezam, doprawić do smaku.

*najlepiej, żeby był to olej orzechowy, ewentualnie rzepakowy czy słonecznikowy. Nie używać oliwy z oliwek.


14 komentarzy:

  1. pyszne......zawsze brakowalo mi przepisow z wykorzystaniem czerwonej kapusty, dobrze miec ten w zanadrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda ekstra, zawsze mile widziane ciekawe przepisy na kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś rano jak zajrzałam do lodówki zobaczyłam czekającą głowę (czerwonej kapusty). W pracy przypadkowo na stronie - Twój przepis - dzięki temu zrobię wspaniałą kolację mając wszystkie pozostałe składniki! Dziękuję!
    JoKo, www.veganmission.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale danie. Nie wiedzialam ze mozna kapuste tak przygotowac, bez gotowania. Pyszne! Wbrew moim obawom nawet moje Maluchy zjadly z checia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne przepisy! Kapusta po prostu genialna, nie miałam pojęci ze można tak ją przygotować!
    Zostaję na twoim blogu i dołączam do grona obserwujących, z miłą chęcią :)

    Pozdrawiam
    Housewife
    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna! Smakuje podobnie jak nie-wegetariańskie-łazanki mojej mamy, tyle, że dużo lepsze, no i oczywiście bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super skład i kolory dania! Lubię tofu, orzechy włoskie też, kapustą bym nie pogardziła, więc wniosek tylko jeden.. to musiałoby być dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Czaiłam się na ten przepis już pare dni i wreszcie spróbowałam! Pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale danie. Nie wiedzialam ze mozna kapuste tak przygotowac, bez gotowania. Pyszne! Wbrew moim obawom nawet moje Maluchy zjadly z checia! http://thelandofhacks.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam:)pokusiłam się o zrobienie tego super wyglądającego dania.Tylko mam pytanie,ponieważ potrawa wyszła dosyć mdła, czy może coś jest nie tak z proporcjami soku z cytryny?, na tę ilość kapusty.Skąd to moje przypuszczenie?..Przy dodaniu dwóch łyżek soku z cytryny kapusta nie wybarwiła się, jak również jest mdła w smaku.
    Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda super! Aż zgłodniałam :)
    Ps. też mam wegańskiego bloga ;)
    stellaveganlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...