Danie wrzuciłam do przystawek, chociaż jest bardzo sycące. Ja takie potrawy lubię brać do pracy na lunch, nieźle zapychają. A propos jedzenia w pracy. Ostatnio na drugie śniadanie wzięłam sobie ciecierzycę z warzywami, moja koleżanka zapytała się, co jem. Na odpowiedź, że ciecierzycę, usłyszałam: "nie wiem, co to". Mogę tylko współczuć koleżance.
Podsmażana czerwona kapusta z tofu i orzechami włoskimi(na podst. Kuchnia wegetariańska Jenny Stacey)500-600 g poszatkowanej kapusty czerwonej250-270 g tofu naturalnego, pokrojonego w kostkę5 łyżek oleju*1 duża cebula, posiekana2 ząbki czosnku, posiekane100 g orzechów włoskich2 łyżki soku z cytyny2 łyżki sezamu niełuskanegosól, pieprzOlej rozgrzać w dużym, szerokim garnku lub rondlu, podsmażyć cebulę przez ok. 2 min. Wrzucić tofu oraz czosnek, smażyć ok. 3 min mieszając. Wrzucić kapustę i orzechy, dodać sok z cytryny. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 min; jeśli chcemy, żeby kapusta była bardziej miękka niż chrupiąca, należy smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sezam, doprawić do smaku.
*najlepiej, żeby był to olej orzechowy, ewentualnie rzepakowy czy słonecznikowy. Nie używać oliwy z oliwek.
pyszne......zawsze brakowalo mi przepisow z wykorzystaniem czerwonej kapusty, dobrze miec ten w zanadrzu :)
OdpowiedzUsuńwygląda ekstra, zawsze mile widziane ciekawe przepisy na kapustę :)
OdpowiedzUsuńDziś rano jak zajrzałam do lodówki zobaczyłam czekającą głowę (czerwonej kapusty). W pracy przypadkowo na stronie - Twój przepis - dzięki temu zrobię wspaniałą kolację mając wszystkie pozostałe składniki! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńJoKo, www.veganmission.wordpress.com
Wspaniale danie. Nie wiedzialam ze mozna kapuste tak przygotowac, bez gotowania. Pyszne! Wbrew moim obawom nawet moje Maluchy zjadly z checia!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńFantastyczne przepisy! Kapusta po prostu genialna, nie miałam pojęci ze można tak ją przygotować!
OdpowiedzUsuńZostaję na twoim blogu i dołączam do grona obserwujących, z miłą chęcią :)
Pozdrawiam
Housewife
http://nothingbutahousewife.blogspot.com/
Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Smakuje podobnie jak nie-wegetariańskie-łazanki mojej mamy, tyle, że dużo lepsze, no i oczywiście bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńSuper skład i kolory dania! Lubię tofu, orzechy włoskie też, kapustą bym nie pogardziła, więc wniosek tylko jeden.. to musiałoby być dobre :))
OdpowiedzUsuńCzaiłam się na ten przepis już pare dni i wreszcie spróbowałam! Pyszne :))
OdpowiedzUsuńWspaniale danie. Nie wiedzialam ze mozna kapuste tak przygotowac, bez gotowania. Pyszne! Wbrew moim obawom nawet moje Maluchy zjadly z checia! http://thelandofhacks.com/
OdpowiedzUsuń分租葵興貨倉分租地區寫字樓伺服器租用公司主機設計租賃分租新蒲崗儲存倉獨立主機虛擬主機平面
OdpowiedzUsuńWitam:)pokusiłam się o zrobienie tego super wyglądającego dania.Tylko mam pytanie,ponieważ potrawa wyszła dosyć mdła, czy może coś jest nie tak z proporcjami soku z cytryny?, na tę ilość kapusty.Skąd to moje przypuszczenie?..Przy dodaniu dwóch łyżek soku z cytryny kapusta nie wybarwiła się, jak również jest mdła w smaku.
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź.
Wygląda super! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńPs. też mam wegańskiego bloga ;)
stellaveganlife.blogspot.com