Nie ma co ukrywać, że czasami najlepsze to, co najprostsze. Tak jest w przypadku tego dania, gdzie słodki smak buraczków perfekcyjnie zgrał się z mlekiem kokosowym. Danie jest bardzo proste i serwowane z białą fasolą lub ciecierzycą świetnie sprawdza się na obiad.
Na marginesie, uwielbiam buraczki w każdej formie, więc jak ktoś zna dobry przepis, to niech śmiało dzieli się nim w komentarzach.
Pilaw buraczkowy(2 porcje)1 szkl. bulionu warzywnego1/2 szkl. mleka kokosowego1/2 szkl. kaszy jaglanej3 buraki (wielkości średniego jabłka)1 średnia cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz
Buraczki opłukać i ugotować. W trakcie ich gotowania można przygotować kaszę. W rondelku mieszamy bulion oraz mleko i doprowadzamy d wrzenia. Wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień pod garnkiem, przykrywamy i gotujemy ok. 20 min, aż kasza wszystko wchłonie. Trzeba pamiętać o mieszaniu, żeby nie przypalić kaszy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę z czosnkiem, aż się przyrumienią. Ugotowane i ostudzone buraczki obieramy i kroimy w małe plasterki. Wrzucamy je na patelnie z cebulą i smażymy 2 min. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Można doprawić solą i pieprzem, chociaż mi wydało się to zbędne.Najlepiej podawać z białą fasolą, można posypać serkiem migdałowym.
Mmm bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraczki - to danie musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńZima sprzyja burakom, albo buraki zimie;) Ja robiłam coś podobnego ostatnio, co Ty, też z jaglanką (albo ryżem ugotowanym na żółto w kurkumie), ale dodałam więcej takich różnych warzyw: był zielony groszek, trochę kukurydzy, marchew, pieczarki, cebula, czosnek... Gdy ugotowałam to z burakami, wszystko nabrało cudownej barwy i właśnie na wierzch wrzucałam co chwilę (no dobra, z każdym kęsem:P) ciut mleka kokosowego. Dobrze to wszystko działa na żołądek :)
OdpowiedzUsuńMmmm... uwielbiam buraczki. :) Co mogę dodać zamiast kaszy? Średnio lubię:c.
OdpowiedzUsuńRyż, tylko jeśli wybierzesz brązowy, to trzeba dać więcej bulionu i mleka i dłużej gotować.
Usuńaż zgłodniałam :D pyszny :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię:)
OdpowiedzUsuńIza:)
Cieszę się, że wróciłaś, mam wrażenie, że przez dłuższy czas przepisy pojawiały się sporadycznie, a teraz co wejdę na Twoją stronę, to jest coś nowego. Fajnie, że podajesz proste przepisy, ten na pewno wypróbuję, bo też lubię buraki. Pozdrawiam Cię, Ogórek
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam i było rewelacyjne! Pyszne danie i pyszna kasza jaglana (jadłam pierwszy raz) ;)
OdpowiedzUsuńPolecam sałatkę: ugotowane starte na grubych oczkach buraczki, śliwka suszona, jeśli jest bardzo sucha wcześniej namoczona, orzechy włoskie, bardzo ważny czosnek, oczywiście sól do smaku, i dla wegan jakiś delikatny olej nierafinowany, dla pozostałych może być majonez. Proste, a pyyyyszne !
OdpowiedzUsuń