12 marca 2013

Fasolowe kulki z komosą ryżową


O komosie pisałam już wcześniej przy okazji kotletów z ciecierzycy. Dzisiejsze danie wykonałam raz i nie gwarantuje, że wyjdzie tak, jak na zdjęciu. Zazwyczaj staram się się wrzucać sprawdzone przepisy, lecz dla mnie paczuszka komosy to rarytas, na który rzadko sobie pozwalam, a jak już ją kupię, to robię wspomniane kotlety.

Fasolowe kulki z komosą ryżową
na podst. przepisu z On Annas Plate

2/3 szkl. komosy ryżowej, suchej
2 szkl. bulionu warzywnego
2 szkl. ugotowanej fasoli (czerwonej lub białej)
1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki
1/2-2/3 szkl. koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Bulion warzywny wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Komosę opłukać, wsypać do bulionu, zmniejszyć ogień pod garnkiem, przykryć i gotować ok. 20 min, aż do wchłonięcia bulionu. Włączyć piekarnik na 180° C. Blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem. W misce rozgnieść fasolę na gładką masę. Dodać do niej pozostałe składniki, razem z komosą i zagnieść wszystko ręką. Doprawić do smaku. Ulepić kulki i piec przez ok. 25-35 min.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam te Twoje kotleciki z ciecierzycy. wyszły cudowne :) myślę, że te kulki też wypróbuję, bo wyglądają baardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :) zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam burgery z quinoa i fasoli, ona bardzo dobrze klei także powinny i te wyjść jak na zdjęciu - bardzo ładnym zresztą :) Ja akurat mam na stanie czerwoną to mi dobrze będzie pasować do fasolki, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wychodzą bardzo smaczne :) ponieważ nie używam soli dodałam dosyć dużo ziół prowansalskich i pasują idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...