tag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post9089132973862040559..comments2023-09-10T17:30:48.397+02:00Comments on Weganie: Szarlotka sypanaAnetahttp://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-81323912091302319252015-04-01T23:18:05.630+02:002015-04-01T23:18:05.630+02:00A jakbym chciala zastapic cukier ksylitolem to ile...A jakbym chciala zastapic cukier ksylitolem to ile go dodac?Jak woda i ogień https://www.blogger.com/profile/06972755265388067449noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-13488238754486937512014-02-11T12:00:18.611+01:002014-02-11T12:00:18.611+01:00Udała się!!! A mistrzem kulinarnym nie jestem ;) T...Udała się!!! A mistrzem kulinarnym nie jestem ;) Tylko troszkę mącznych okruszków na dnie, ale to pikuś przy smaku i wyglądzie całości... Mniam! Dziękuję!Anianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-1464905691495889752013-11-10T03:21:34.835+01:002013-11-10T03:21:34.835+01:00Wyszła genialna! A taka prosta! Dziękuję za wspani...Wyszła genialna! A taka prosta! Dziękuję za wspaniały przepis ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-5317056002576891462013-02-22T14:56:58.661+01:002013-02-22T14:56:58.661+01:00Sorki, że powyżej się nie zalogowałam, ale piszę z...Sorki, że powyżej się nie zalogowałam, ale piszę z sekretariatu uczelni, a tu nie można ;-)<br />Mam na imię Marta a nie Anonimowy :-)))<br />Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-83146462535685175472013-02-22T14:52:37.625+01:002013-02-22T14:52:37.625+01:00Moja mam robi tę szarlotkę od kiedy pamiętam (czyl...Moja mam robi tę szarlotkę od kiedy pamiętam (czyli od 19 lat ;-)). Kiedyś z masłem na górze, ale od czasu kiedy ja i siostra stałyśmy się wege (a tata o dziwo też próbuje) mama używa margaryny wegańskiej. <br />Jedyna różnica z twoim przepisem to taka, że my nie dodajemy proszku do pieczenia, bo jego dodatek jest zbyteczny. To ciasto i tak nie wyrasta, więc nie może być zakalcem, a po co się truć?<br />Ja najbardziej lubię jak do jabłek doda się kilka drobno pokrojonych śliwek węgierek. Pycha. I zawsze wychodzi.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-56886922651159035702013-01-19T22:25:17.276+01:002013-01-19T22:25:17.276+01:00No właśnie, mi szarlotka często wychodzi inaczej. ...No właśnie, mi szarlotka często wychodzi inaczej. Ostatnio też margaryna rozpuściła się u góry i tak pływała, a ciasto całe surowe. Pomyślała, że to przez to, iż dałam bardzo mało cukru i margaryna nie mogła się przedostać. Może to przez razową mąkę. Ważne tez jest, żeby jabłka były bardzo soczyste i puściły sok. Można nawet polać trochę kupnym sokiem mokra warstwę. Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-73387229932517811692013-01-19T19:58:12.555+01:002013-01-19T19:58:12.555+01:00a mi margaryna robi na górze bajorko :( w zasadzie...a mi margaryna robi na górze bajorko :( w zasadzie całość się udaje, ale nie mogę niczym posypać, bo góra strasznie tłusta... jakieś pomysły? myślałam, że to dlatego że używam drobnego cukru i za mało szczelin ma żeby przesiąknąć na dół, ale ze zwykłym też tak jest...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-5944128720512050602012-05-22T21:25:52.882+02:002012-05-22T21:25:52.882+02:00albo jabłka za mało soczyste, sama tak miałam dwuk...albo jabłka za mało soczyste, sama tak miałam dwukrotnie :(Wiewiórahttps://www.blogger.com/profile/04423912356997406858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-37193679847869323872012-02-25T14:22:22.383+01:002012-02-25T14:22:22.383+01:00Zapowiada się fajnie. Trzeba wypróbować! :)Zapowiada się fajnie. Trzeba wypróbować! :)Miszkahttps://www.blogger.com/profile/11209511965177367989noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-76023486898056651942012-02-09T21:16:40.663+01:002012-02-09T21:16:40.663+01:00właśnie wyjęłam z piekarnika, pokroiłam ... i wszy...właśnie wyjęłam z piekarnika, pokroiłam ... i wszyscy w domu zakochali się w nowej szarlotce ;) dziękuję za przepis ! ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-57602509833487144992011-10-17T11:08:44.016+02:002011-10-17T11:08:44.016+02:00Zrobiłem wczoraj. Wyszła pysznie. Pozdrawiam.Zrobiłem wczoraj. Wyszła pysznie. Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-21228854226462900402011-09-21T17:52:13.816+02:002011-09-21T17:52:13.816+02:00Za mało margarynyZa mało margarynyAnetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-38157975923017506382011-09-18T23:03:52.033+02:002011-09-18T23:03:52.033+02:00jak to jest, ze dół nie chce sie upiec? sypie sie....jak to jest, ze dół nie chce sie upiec? sypie sie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-91953309193983070642011-07-16T12:32:48.878+02:002011-07-16T12:32:48.878+02:00Myślę, że może być mąka pszenna biała i pełnoziarn...Myślę, że może być mąka pszenna biała i pełnoziarnista np. z Lubelli, jest łatwo dostępna i smaczna.Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-81257352941511632272011-07-16T10:59:08.750+02:002011-07-16T10:59:08.750+02:00hej, jak poradzić sobie z brakiem dostępu do dwóch...hej, jak poradzić sobie z brakiem dostępu do dwóch typów mąki orkiszowej, czym mógłbym zastąpić tą grubą?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-87567064316123481582011-04-23T20:14:43.258+02:002011-04-23T20:14:43.258+02:00Właśnie wyciągnęłam z pieca, wygląda prześlicznie,...Właśnie wyciągnęłam z pieca, wygląda prześlicznie, pewnie też nie gorzej smakuje..<br />To mój pierwszy przepis z Twojego bloga, ale od dzisiaj na pewno będę stałym bywalcem, dobrze, że całkiem przypadkiem tu trafiłam ;)moshihttps://www.blogger.com/profile/14514289577252892845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-31201275857009145682011-04-23T20:04:31.488+02:002011-04-23T20:04:31.488+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.moshihttps://www.blogger.com/profile/14514289577252892845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-58247075649979879362011-02-09T00:15:28.087+01:002011-02-09T00:15:28.087+01:00zrobiłam, mimo bardzo sceptycznego podejscia jak m...zrobiłam, mimo bardzo sceptycznego podejscia jak można upiec ciasto, któego sie nie wyrabia.. - ajednak wyszło! super łatwe, szybkie i bardzo smaczne - idealne gdy obiecalo się znajomym upieczenie placka na nastepny dzien, a jest 23.00! ;-) polecam i na pewno bede robic czesciej!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-76222886482589389902010-04-05T19:00:49.482+02:002010-04-05T19:00:49.482+02:00Jak zwykle piękne zdjęcia! :)
Dopiero od niedawna ...Jak zwykle piękne zdjęcia! :)<br />Dopiero od niedawna sama robię szarlotkę sypaną - nie wiem jak to możliwe, że zdecydowałam się na tak późno, skoro wcześniej ją jadłam tyle razy ;)<br /><br />Używam dużej tortownicy (średnia 28 cm) i używam suchych składników w ilości po 1 szklance daję za to 1,5 - 2 kg jabłek. Z mąką orkiszową chyba jest jeszcze wilgotniejsze ciasto. Fajnie :)olga spaceagehttps://www.blogger.com/profile/07407519614983187515noreply@blogger.com