tag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post6477508312542936791..comments2023-09-10T17:30:48.397+02:00Comments on Weganie: Ciasto marchewkowe pod kokosową poduszkąAnetahttp://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-21853347481254768512016-12-30T14:04:44.828+01:002016-12-30T14:04:44.828+01:00Ulubione ciasto mojej rodzony. Zawsze wychodzi ide...Ulubione ciasto mojej rodzony. Zawsze wychodzi idealne.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04616941503179114875noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-5877650742407448402013-03-07T11:24:38.475+01:002013-03-07T11:24:38.475+01:00To prawda, że te z ulepszaczami dłużej się 'śc...To prawda, że te z ulepszaczami dłużej się 'ścinają'. Dużo zależy też od tego, ile mleko stało w sklepie i w jakiej temperaturze. Ja kupuję mleko na zapas, bo mam problemy z jego kupnem. Wiem, że te 2 tygodnie mogą wydawać się długie, ale wtedy mam 100% pewność, że będzie naprawdę zbita masa i krem wyjdzie sztywny.Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-33955297060348633472013-03-07T11:20:19.301+01:002013-03-07T11:20:19.301+01:00Myślę, że winne mogą tu być marchewki. Mogły być g...Myślę, że winne mogą tu być marchewki. Mogły być gorzkie, mało soczyste. Jest to podstawowy składnik, więc wiele zależy od ich jakości. Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-70263925506711608842013-03-05T21:59:38.070+01:002013-03-05T21:59:38.070+01:00Jeszcze raz Marta z komentarza powyżej.
Mleko koko...Jeszcze raz Marta z komentarza powyżej.<br />Mleko kokosowe wstawiłam rano do lodówki i po południu się było ładnie rozdzielone. 2 tygdonie to u nas by nie przetrwało, bo jesteśmy kokosożerni. <br />Myślę, że to zależy od jakości mleka. Te z dodatkami i ulepszaczami mogą wogóle nie oddzielić tłuszczu od wody. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-45562525032190689582013-03-05T21:55:45.355+01:002013-03-05T21:55:45.355+01:00Witam, tutaj Marta z wiosennej stolicy.
Upiekłam d...Witam, tutaj Marta z wiosennej stolicy.<br />Upiekłam dzisiaj to ciasto, no i nam nie smakowało. Do tego stopnia, że nie smarowałam go kremem kokosowym, bo mi go było szkoda. <br />Nie wiem dlaczego nie wyszło. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem "co do łyżeczki". Użyłam śmietany orkiszowej i mleka sojowego. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm jak ktoś wyżej zasugerował. <br />Wygląda dokładnie tak jak Twoje ciasto, ale jest po prostu obrzydliwe. Mój chłopak stwierdził, że smakuje "zabarwiony rozmoczony miks z tektury" i niestety ma rację (nie żebyśmy kiedykolwiek jedli tekturę). Szkoda mi składników :-(((<br />Krem zjedliśmy z brzoskwiniami z puszki i połamaną czekoladą. To akurat było pyszne. <br />To moje pierwsze wegańskie ciasto, które okazało się totalną porażką :-(((Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-5849552480256667762012-09-29T15:41:55.813+02:002012-09-29T15:41:55.813+02:00Jestem zdziwiona, że może nie wyjść. Ja robiłam dz...Jestem zdziwiona, że może nie wyjść. Ja robiłam dziesiątki razy, mleka z różnych firm i zawsze wychodzi, czasami mniej sztywne (gdy gorsze mleko), ale zawsze się trzyma. Długo ubijasz krem? I czym ? Krem musi stać w lodówce. Można dodać Śmietan-fixa. Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-8451525626106373862012-09-29T00:10:23.516+02:002012-09-29T00:10:23.516+02:00czwarty raz robię krem z mleka kokosowego i klapa....czwarty raz robię krem z mleka kokosowego i klapa. Tym razem stało ponad 2 tygodnie w lodówce, w składzie miało 60% kokosa i 40% wody. Wyjęłam twarde,nawet dla pewności odcedziłam jeszcze na sitku, wsypałam cukier i na powrót zrobiła się breja.Po prostu ręce opadają.kasiarzynahttps://www.blogger.com/profile/05852379207253461742noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-53576259687609659312012-03-24T17:01:16.617+01:002012-03-24T17:01:16.617+01:00Są śmietany ryżowe, w Polsce parę pary widziałam. ...Są śmietany ryżowe, w Polsce parę pary widziałam. Można samemu zrobić. Zmiksować ugotowany ryż z odrobiną wody.Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-16953154163971845692012-03-21T00:23:24.306+01:002012-03-21T00:23:24.306+01:00w końcu udało mi się zrobić to ciasto, jest genial...w końcu udało mi się zrobić to ciasto, jest genialne! pozwoliłam sobie zagarnąć przepis do siebie na bloga, oczywiście zaznaczyłam, że pochodzi stąd :)M.https://www.blogger.com/profile/12313078597383571483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-37003876664168371512012-03-15T21:29:23.641+01:002012-03-15T21:29:23.641+01:00mniam......pychamniam......pychaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-45145439405599051242012-03-02T16:05:29.549+01:002012-03-02T16:05:29.549+01:00Witam. Wegańskimi wypiekami zainteresowałam się ni...Witam. Wegańskimi wypiekami zainteresowałam się nie na skutek zmiany filozofii życiowej, ale z tej smutnej przyczyny, że moje Najdroższe Słońce cierpi z powodu alergii na mleko zwierzęce i jaja. W przepisie Twoim się zakochałam od pierwszego czytania i zamierzam owo ciacho popełnić, ale Bąbla uczula również soja i orzechy, w związku z tym proszę o sugestię czym oprócz tofu i orzechów nerkowca mogę zastąpić śmietanę roślinną (której nawet nie wiem gdzie szukać, zwłaszcza że w UK mieszkamy...). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)sskoczynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-74865571922565136292011-03-06T11:32:25.827+01:002011-03-06T11:32:25.827+01:00Zrobiłam :) wyszło wspaniałe, smaczne, delikatne.
...Zrobiłam :) wyszło wspaniałe, smaczne, delikatne.<br />Zamiast śmietany roślinnej dałam zwykłą, bo nie dostałam roślinnej. Marchewki dałam prawie dwa razy więcej. Ciasto upiekłam w okrągłej foremce o średnicy 24cm, wyglądało smakowicie :) Nie miałam w czym zmielić sezamu, więc blenderem go potraktowałam. Krem pyszny mniam :)marinnahttps://www.blogger.com/profile/09639313705087622440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-24898821330965661942011-03-01T19:28:21.683+01:002011-03-01T19:28:21.683+01:00Sezam mieli się w młynku do mielenia. Powstaje wte...Sezam mieli się w młynku do mielenia. Powstaje wtedy wilgotna masa. Tahini jest rzadsze. Ewentualnie można dodać 6 łyżek więcej mąki.Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-68594696378032065682011-02-28T18:22:05.534+01:002011-02-28T18:22:05.534+01:00A ja mam pytanie odnośnie sezamu: czym go należy z...A ja mam pytanie odnośnie sezamu: czym go należy zmielić? Obawiam się, że nie mam w mieszkaniu żadnego sprzętu którym dałoby się to zrobić. Czy zamiast tego można by użyć kupionego tahini?Nurkanhttps://www.blogger.com/profile/13972691780161626661noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-3282000987101770742011-02-27T20:45:10.148+01:002011-02-27T20:45:10.148+01:00Rewelacja!
Pierwsze ciasto w wersji wegańskiej, kt...Rewelacja!<br />Pierwsze ciasto w wersji wegańskiej, które na prawdę mi wyszło.<br />Jest pyszne!<br />dziękuje ! :)<br /><br />adaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-91842266198668310182011-02-23T21:31:44.814+01:002011-02-23T21:31:44.814+01:00Super ciacho :-) Trochę pracy przy nim jest ale za...Super ciacho :-) Trochę pracy przy nim jest ale za to jaki efekt końcowy :-)edysqahttp://www.cobylonaobiad.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-12307962332044134862011-02-23T19:22:17.898+01:002011-02-23T19:22:17.898+01:00Zapraszam Cię na mojego, chwilę temu utworzonego b...Zapraszam Cię na mojego, chwilę temu utworzonego bloga. Jest wegańsko i świadomie!<br />http://wredne.blogspot.com/roodahhttps://www.blogger.com/profile/17786352344768986419noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-44727219369270951742011-02-17T11:16:29.996+01:002011-02-17T11:16:29.996+01:00Wlasnie palaszuje , pominelam cytryne i
polewa wy...Wlasnie palaszuje , pominelam cytryne i <br />polewa wyszla obledna :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-11091249428765015242011-02-14T18:21:41.902+01:002011-02-14T18:21:41.902+01:00Ale świetny przepis i zdjęcia też super! Pozdrawia...Ale świetny przepis i zdjęcia też super! Pozdrawiam!marta jadczakhttps://www.blogger.com/profile/11717720155785678315noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-14221475690135535582011-02-14T12:00:56.127+01:002011-02-14T12:00:56.127+01:00przecudne zdjęcia, a ciasto marchewkowe jest świet...przecudne zdjęcia, a ciasto marchewkowe jest świetne...połączenie marchew-kokos w ogóle rządzi, muszę spróbować zrobić ten krem - robiłam podobny do biszkopta z truskawkami:)Icantbelieveitsveganhttps://www.blogger.com/profile/09633816496534543610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-63331813345300678432011-02-14T08:06:24.889+01:002011-02-14T08:06:24.889+01:00piękne fotografie!
i ciasto... no, no... wygląda p...piękne fotografie!<br />i ciasto... no, no... wygląda przepysznie!Karmel-itkahttps://www.blogger.com/profile/04700945861115996139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-9196682753466871112011-02-13T21:02:54.910+01:002011-02-13T21:02:54.910+01:00No nienawidzę wchodzić wieczorem na tak pyszne not...No nienawidzę wchodzić wieczorem na tak pyszne notki! Tak mnie teraz kusi :P!!! A przecież na noc słodycze?? Skandal ! :DRoślinożerkahttps://www.blogger.com/profile/14914558841862751708noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-73182770581410733162011-02-13T20:39:02.498+01:002011-02-13T20:39:02.498+01:00jesteście niedobrzy :P Od rana chodzi za mną march...jesteście niedobrzy :P Od rana chodzi za mną marchewkowe ciasto, a dzisiaj zupełnie nie miałam czasu nic piec :P Niedobrzy, niedobrzy, niedobrzy. I jeszcze te zdjęcie, nieładnie! :PZieleninahttps://www.blogger.com/profile/11749492876958085327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-90788474921540991492011-02-13T20:35:17.754+01:002011-02-13T20:35:17.754+01:00Jak mleko stało krótko w lodówce, to zazwyczaj tłu...Jak mleko stało krótko w lodówce, to zazwyczaj tłuszczu było mniej i nie był zbyt zwarty. Gdy postoi długo mam 100% pewność co uzyskam, gdy otworzę puszkę. Krem jest wtedy naprawdę sztywny i się nie roztapia. <br /><br />Czasami jest też tak, że kupuję mleko kokosowe (nie do kremu) i otwieram zaraz po zakupie, a ono już jest stężone. Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego w jakich warunkach i ile stało od produkcji.Anetahttps://www.blogger.com/profile/00587649843713837067noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9113885087570791929.post-25847945716578736002011-02-13T20:07:46.328+01:002011-02-13T20:07:46.328+01:00Naprawdę trzymasz puszkę z mlekiem kokosowym przez...Naprawdę trzymasz puszkę z mlekiem kokosowym przez 2 tygodnie w lodówce? U mnie ono "tężeje" w ok. 4 godziny. Może kupujesz mleko w którym jest wysoka zawartość wody a mało tłuszczu kokosowego?Anonymousnoreply@blogger.com